VoyForums
[ Show ]
Support VoyForums
[ Shrink ]
VoyForums Announcement: Programming and providing support for this service has been a labor of love since 1997. We are one of the few services online who values our users' privacy, and have never sold your information. We have even fought hard to defend your privacy in legal cases; however, we've done it with almost no financial support -- paying out of pocket to continue providing the service. Due to the issues imposed on us by advertisers, we also stopped hosting most ads on the forums many years ago. We hope you appreciate our efforts.

Show your support by donating any amount. (Note: We are still technically a for-profit company, so your contribution is not tax-deductible.) PayPal Acct: Feedback:

Donate to VoyForums (PayPal):

Login ] [ Contact Forum Admin ] [ Main index ] [ Post a new message ] [ Search | Check update time | Archives: 123[4] ]


[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]

Date Posted: 01:23:54 01/15/03 Wed
Author: Janne B
Author Host/IP: NoHost / 194.9.113.251
Subject: Re: Håller med Anna och Madde....
In reply to: Maria 's message, "Håller med Anna och Madde...." on 21:00:16 01/14/03 Tue

Som jag ser det finns det 2 sidor på myntet i denna debatt. Det finns hundar med pålagringar som inte haltar eller lider av det under hela sitt liv, trots (eller tack vare) att de tränas hårt och tävlas friskt med. Samtidigt finns det "friska" hundar som haltar bara man tittar på dem eller är allmänt menlösa, utan att man kan finna någon orsak. Så givetvis kan man inte säga att en hund med ettor fram skulle vara sämre än en utan. Idag finns det så mycket mer som är fel (sköldkörtelfel, bristande imunförsvar, epilepsi mm) med vår ras och det är väl därför den ligger i den dyraste försäkringsgruppen. Så för den enskilde hunden behöver en etta fram inte betyda någonting.

MEN! Om man avlar på föräldradjur där någon har pålagringar och valpen sen får några men på sina egna armbågar så gäller inte försäkringen!! Försäkringsbolagen har slagit bakut av de skenande kostnaderna för operationer som härleds till armbågsfel så nu är det stopp. Och som försäkringsbolag är så kan man ge sig den på att har hunden fel på svansen så menar de att det beror på att föräldradjuren har fel på armbågarna (överdrivet, men ändå) för att slippa kostnaderna.

Och detta leder till en annan fråga: Om jag som uppfödare avlar på föräldradjur där den ena har ettor fram men jag tycker den har så bra egenskaper i övrigt att jag förbiser det, informerar jag valpköparen om vad som händer om valpen får problem (att försäkringen inte gäller)? Operationer som härleds till armbågarna kan kosta tusentals kronor, speciellt om ingen försäkring täcker detta och det kan nog vara en chock för nyblivna valpköpare. Argumentet "men den har så bra egenskaper i övrigt att jag struntade i det" gör det ju inte billigare för den det drabbas.

Många frågor, tyvärr inga bra svar. Dock bra att det debatteras, det brukar i slutändan leda till något bra!!

Janne

[ Next Thread | Previous Thread | Next Message | Previous Message ]


Replies:


[ Contact Forum Admin ]


Forum timezone: GMT+1
VF Version: 3.00b, ConfDB:
Before posting please read our privacy policy.
VoyForums(tm) is a Free Service from Voyager Info-Systems.
Copyright © 1998-2019 Voyager Info-Systems. All Rights Reserved.