Author:
Jon Wickström
[ Edit | View ]
|
Date Posted: 14:22:12 04/25/03 Fri
Author Host/IP: 195.163.186.78
Ensin ihan konkreettisia ehdoituksia:
1) Sannan(?) kääntämä kirjoitus pentutehtaasta laitettais SVK:n sivuille. Etusivulle tai pentuvälityksen "Varo pentutehtaita" otsikon taakse?
2) Villakoiran pennunostajan opas (Vapaaehtoisia sen kirjoittamiseen?!?)
3) SVK ohjeet pennun myyjälle ("kennelvaatimukset") jotta ostaja tietää mitä voi myyjältä pyytää tai vaatia.
- Hoito-ohjeet (esim. Johanna Väisäsen tekemät ohjeet löytyvät jo verkosta)
- Trimmausta (X kertaa tai kuukautta)
- Henkistä tukea
- Sukutaulu (paperit), ja tieto jos suvussa on lähisukulaisia, sairauksia ...
- SVK jalostustoimikunnan hyväksymä
- Vielä muuta?
Eli ideana että näytetään mitä saa jos hankkii pennun SVK:n pennunvälityksen kautta. Ja te kasvattajat tarjoatte jo useimmiten tätä palvelua pennun ostajalle, eikö vain?
4) Perinnöllisistä sairauksista "helppoa" tekstiä jota kaikki ymmärtävät. Myös kuinka tavalliset eri sairaukset ovat olisi hyvä tieto.
Kai se Suomen laki on vähän sellainen että itse ei saa asioihin puuttua... Kävin lukemassa eläinsuojelulajin läpi, ja jotain uutta mitä en tiennyt (ainahan sitä oppii) löytyi:
(eläinsuojelulaki luku 2, 24§ tiivistettynä)
Ammattimainen tai muutoin laajassa mitassa tapahtuva seura- ja harrastuseläinten pito, myynti, välittäminen, vuokraaminen, kasvattaminen, valmentaminen ja kouluttaminen sekä säilytettäväksi ja hoidettavaksi ottamista ja opetuksen antamista vaatii kirjallisen ilmoituksen lääninhallituksen hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista, lopettamista tai toiminnan oleellisesti muuttumista.
=> Eli pentutehtailija/-välittäjän on ilmoitettava toiminnastaan lääninhallitukselle
(Eläinsuojelulaki luku 2, 26§)
Toiminnan harjoittajan on pidettävä ajan tasalla olevaa luetteloa 20, 20 a, 21, 23 ja 24 §:ssä mainitun toiminnan kohteena olevista eläinlajeista ja eläimistä.
=> Eli periaatteessa pitäisi olla tiedossa kuinka paljon eläimiä on pentutehtailijan käsien kautta kiertänyt...
(eläinsuojelulaki luku 2, 8 §)
Sellainen eläinjalostus tai jalostusmenetelmien käyttäminen, josta voi aiheutua eläimelle kärsimystä taikka merkittävää haittaa eläimen terveydelle tai hyvinvoinnille, on kielletty.
=> Perinnöllisesti sairaiden eläinten tietoinen pennuttaminen on kiellettyä?
(Eläinsuojelulaki luku 2, 27 §)
Eläinten kaupan harjoittaminen liikkuvana kauppana on kielletty.
=> esim. pakettiautolla ei saa reissata ympäri Suomea ja myydä eläimiä?
(eläinsuojelulaki luku , 42§)
Jos 39 §:ssä tarkoitetussa tarkastuksessa tai muutoin todetaan, että tätä lakia taikka sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä on rikottu, lääninhallitus, kunnaneläinlääkäri, kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitava viranhaltija, tarkastuseläinlääkäri, rajaeläinlääkäri tai poliisi voi kieltää eläimen omistajaa tai haltijaa jatkamasta tai toistamasta tämän lain taikka sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaista menettelyä taikka määrätä eläimen omistajan tai haltijan määräajassa täyttämään velvollisuutensa.
=> eli kunhan jonkinlainen valvova viranomainen käy paikalla ja toteaa että asiat on eläinsuojelulain vastaisesti niin toiminta voidaan kieltää tai vaatia muutettavaksi (ja tehostaa lääninhallituksen määräämällä uhkasakolla).
Eläintenpitokielto voidaan ymmärtääkseni vain määrätä eläinsuojelurikoksesta (sakkorangaistus tai enint. 2 vuotta vankeutta) tai lievästä eläinsuojelurikoksesta (sakkorangaistus) tuomitulle (rikoslaki 17 luvun 14, 15 ja 23 §). Eläinsuojelurikkomuksesta tuomitaan sakkorangaistus (eläinsuojelulaki luku 6, 54 §).
Ja tietysti siellä (eläinsuojelulaki luku 2, 3§) myös sanotaan
"Eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä."
Eli mielestäni laissa asiat ovat aika hyvin. Miten nämä asiat sitten todellisuudessa hoituvat, siihen en osaa ottaa kantaa. Jos haluais tehdä asialle jotain, niin kai itse pitäisi käydä pentumyyjät läpi ja sitten otettava yhteyttä viranomaisiin kun löytyy ikäviä tapauksia.
Paljonko pentutehtailijoita löytyy Suomessa? Jo yksi on tietysti liikaa, mutta onko kyse monesta pienestä vai harvasta suuresta?
(Tulipahan kirjoitettua taas...)
|